Zoeken in deze blog

maandag 15 maart 2021

Recensie // List en leugens van Leigh Bardugo

 List en leugens 

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje...
Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam 'de Schim' heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen. Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Personages en het verhaal:
Dit was me het verhaal wel! Nadat ik de grisha trilogie had gelezen wist al zeker dat het 1 van mijn nieuwe favorieten zal zijn. Daarom duurde het even voordat ik verder wou in die wereld omdat ik het idee had dat de magie dan anders verloren zou zijn. Maar niks is minder waar. Ja het is waar dit is een ander soort boek en verhaal, maar dat zorgt ervoor dat het zijn eigen magie heeft gecreëerd. Je springt gelijk in het verhaal met een spannend stukje dit zorgde ervoor dat ik geboeid werd en al gauw door wou lezen om te kijken wat dan die gevaarlijke klus is. Van Kaz krijg je gelijk de mysterieuze vibes je weet niet goed wat je kan verwachten maar dat hij meedogenloos is dat is vanaf zin 1 al duidelijk en daar hou ik van. Inej werd ook goed geïntroduceerd, je merkt gelijk dat er iets tussen haar en Kaz is en dat maakt nieuwsgierig. Hoe verder je bij de kern komt hoe intrigerender het word. Het word gevaarlijker en dat zorgt ervoor dat de spanning er goed in blijft zitten. Het is een boek dat vanuit meerdere personages word besproken en hierdoor krijg je van iedereen uiteindelijk zijn hele verhaal en hoe dit uiteindelijk bij Kaz is terecht gekomen. Matthias was een personage wat mij bleef boeien, want waarom had hij zijn land verraden en hoezo zat hij in de gevangenis. En de belangrijkste vraag wat is zijn relatie tot Nina. Dit zorgde ervoor dat ik uiterst nieuwsgierig werd. Het einde zat goed in elkaar en kwam ook onverwachts. Dit zorgde voor de wauw factor. Het zorgde er ook voor dat je gelijk in deel 2 wilt duiken. Maar er is ook een minpuntje. Want ondanks dat het een goed einde was miste er voor mij nog wel wat. Een laatste kijk vanuit Inej was voor mij een goede afsluiter geweest maar dat doet niks aan het feit dat het verhaal top is! 

Schrijfstijl:
Deze kende ik al en dat zorgde ervoor dat ik wist wat ik kan verwachten. Dat neemt niet weg dat er ontwikkeling inzat. Ik had het idee dat in dit boek meer werd ingegaan op de emoties en de gebeurtenissen dan in de originele trilogie. Dus dat is zeker een punt wat uitermate goed is en wat ook goed beviel. Waar echt een compliment voor mag worden gegeven is het schrijven vanuit verschillende perspectieven. Iedereen had zijn eigen verhaal en niemand werd achterwege gelaten. De achtergronden zijn zo goed uitgekozen voor deze personages dat je nooit het idee hebt dat je informatie mist, behalve bij Kaz natuurlijk haha. Het leest goed weg, vlot is het niet maar dat komt denk ik ook door de serieuze kant van het verhaal. Dit is zeker niet erg. 

Conclusie:
Goede personages die elk hun eigen verhaal hebben en elk hun eigen beweegredenen. Hele fijne verhaallijn waarin alles klopte alleen aan het einde miste er nog wat, maar vooral heel fijn om te zien dat Leigh ook gegroeid is in haar schrijven waardoor personages nu beter uit de verf komen. Ik vind het geweldig om weer terug te zijn in deze wereld en vooral om straks de nieuwe Netflix serie te kunnen bekijken. Ik geef het boek dan ook 4 sterren ik kijk uit naar deel 2! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten