Zoeken in deze blog

vrijdag 28 augustus 2020

Boek recensie Het mes van de sluipmoordenaar

Het mes van de sluipmoordenaar

Celaena Sardothien is Adarlans meest gevreesde sluipmoordenaar. Officieel ligt haar loyaliteit bij Arobynn Hamel, meester van het Sluipmoordenaarsgilde, maar in werkelijkheid vertrouwt ze alleen haar collega Sam. In deze vijf verhalen, die zich afspelen voor De glazen troon, volgen we Celaena op vijf gevaarlijke missies, van afgelegen eilanden tot woestijnen vol vijanden, waar ze vecht om slaven te bevrijden en zich te wreken op tirannieke heersers. Maar er is één probleem: deze missies gaan recht in tegen het beleid van Arobynn Hamel. En op verraad staat de allerhoogste straf…

Prijs; 20.00
Auteur; Sarah J Maas 
Genre; Young adult
Bladzijden; 397
Taal; Oorspronkelijk Engels

dinsdag 25 augustus 2020

Boek recensie Schim en Schaduw


Schim en Schaduw

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Prijs; 16,95
Auteur; Leigh Bardugo
Uitgever; Blossom Books
Genre; Fantasy, Young adult
Bladzijdes; 
Taal; Oorspronkelijk Engels 338


Personages;
Deze zijn steengoed uitgewerkt, het verhaal begint met de jonge Alina en Mal, twee weeskinderen die bij de graaf opgroeien. Mal is een mollig jongetje en Alina een slungelig meisje. Daarna verspringt het verhaal in een keer naar het nu waarin Mal en Alina in het leger zitten. Dit vond ik erg fijn omdat je nu een fijne achtergrondinformatie had waarop je kon leunen. Wanneer beide de schaduwvlakte op moeten gebeurt er iets ongelooflijks. Vanaf daar krijg je een hele goede indruk van de ontwikkeling die Alina maakt. Er is veel tijd gestoken in de personages en dat kun je merken, ze zijn allemaal heel goed uitgewerkt en goed neergezet. Mijn favoriete personage is de Duisterling. Puur omdat hij nog zo mysterieus is en je graag wilt weten of die harde buitenkant ook echt zo is. Hij doet zijn naam zeker eer aan in dit verhaal en dat trekt mij aan. Alina, het hoofdpersonage, is zeker niet perfect in het verhaal, maar is een sterke jonge vrouw die heel realistisch overkomt in het verhaal. Mal vond ik persoonlijk wat minder. Aan het einde van het verhaal werd dat goedgemaakt, maar gedurende het verhaal zelf had ik niet echt een idee wat zijn rol was binnen in het verhaal zelf. De bij personen zijn prima uitgewerkt zover dat kan met bij personen.

Het verhaal;
Het verhaal zelf zat naar mijn mening goed in elkaar. Na dat Alina de schaduwvlakte heeft verlaten gaat het verhaal in een rap tempo verder en wil je door blijven lezen. Het begin heeft me zeker geboeid waardoor ik het boek vanaf pagina 1 al niet weg kon leggen. Het middenstuk zat ook vol actie, het is eigenlijk in het verhaal zelf nooit saai geweest, ook het einde zat prima in elkaar. Het einde was wel voorspelbaar maar dat is niet erg voor mij en vooral niet met een eerste deel.

De verhaallijn zit goed in elkaar, en je merkt gewoon dat er veel aandacht is uitgegaan naar alle details in en rondom het verhaal. De Russische details in het verhaal waren erg goed, er zaten een paar foutjes in maar dat stoorde mij als lezer absoluut niet. 

De schrijfstijl;
Bardugo heeft een vlotte en heldere schrijfstijl die mij zeker aanspreekt. Zoals ik al eerder beschreef gebeurt er veel in het boek waardoor je er als een rap tempo doorheen leest het gevolg daarvan is dat je nooit lang stil staat bij bepaalde gebeurtenissen en dat was prettig. Je blijft niet hangen in iets waarvan je weet dat het korter had gekund. Prima beelden stijl, die je vlot door het verhaal heen stuurt. 

Bardugo heeft met dit eerste deel een prima boek neergezet, met diepgang maar ook veel actie. Als dit bij het tweede boek zo door gaat weet ik zeker dat dit een geweldig verhaal gaat worden waar iedereen van kan smullen. 

Waardering; 
Ik geef dit boek *4 van de 5 * sterren. Het is een eerste boek en ik heb hoge verwachtingen van deel 2. Daarom voor nu 4 sterren omdat het anders de verwachtingen voor deel 2 niet gaat waarmaken.