Zoeken in deze blog

maandag 29 juni 2020

Boek recensie Bijna echt

Bijna echt
Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.
Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een chic hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakend volle agenda… maar ook een gestolen creditcard, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en steeds meer dreigende privéberichten in haar inbox.
Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug. Toch?

Prijs; 18,99
Auteur; Lisa van Campenhout
Uitgever; BLossom Books
Genre; Young adult 

Personages
Laten we bij de hoofdpersoon beginnen, namelijk Brenda / Aurélie. Brenda is een onzichtbaar meisje dat tijdens haar nieuwe studie een nieuwe start wil maken. Alhoewel dit gelijk mis gaat. Wat je van Brenda meekrijgt is eigenlijk niet veel, maar je snapt haar emoties wel en je kan je inleven in hoe ze zich voelt. Brenda haar ouders en haar broer leer je niet echt kennen, maar ook dit stoort niet aan het verhaal, want ondanks dat begrijp je haar thuissituatie en haar verleden prima. Wanneer Brenda naar Aurélie veranderd, merk je in het begin nog heel veel Brenda maar dit veranderd al snel. Aurélie is het meisje waar iedereen bij wil horen en iedereen wil kennen. Ik vond haar in het begin nogal oppervlakkig omdat ze de zoveelste was met de droom om iemand anders te worden. Alleen dit veranderde al snel toen haar gedrag ook veranderde, ze doet namelijk steeds meer om maar bekend te blijven. Dit vond ik een fijne verandering om te lezen, want ondanks alles wat ze steelt en verkoopt blijf je sympathie voor haar opbrengen omdat je het enigszins wel begrijpt.
Aurélie is een goed uitgewerkt karakter waar je gelijk een band mee opbouwt. Haar vrienden leer je iets minder goed kennen maar worden zeker niet achtergelaten in het verhaal, je leert namelijk steeds meer dat ook zij geen heiligen zijn. Ik vind het leuke personages waar je zeker een band mee kan opbouwen, maar die je ook leert begrijpen door het boek heen. Franklin en Eric hadden van mijn nog wat meer uitgewerkt mogen worden, want daar vond ik dat je net iets minder info kreeg dan bij de andere personages. Maar al met al zeker goede uitgewerkte personages en dat zie je niet vaak bij een eerste boek. 

Schrijfstijl 
Dit verbaasde mij het meeste! Het was zo luchtig geschreven allemaal en zo verfrissend. Want tijdens het lezen had ik niet het idee dat ik zoiets al vaker op deze manier had gelezen. Het is een hele fijne stijl, waarin moeilijke dingen zoals het geld stelen van Aurélie heel luchtig worden beschreven alsof het eigenlijk niks is. Dit is het Debuut van Lisa, en het is zeker een heel erg goed debuut. Lisa schrijft heel pakkend en toch mysterieus, want in het begin dacht ik dat dat Brenda het in de gevangenis tegen mij als lezer te hebben, maar al gauw bleek dit niet het geval en dan wordt het raden wie het wel is, een beetje Gossip Girl achtige sfeer is er neergezet door de auteur. 

Het verhaal
Het verhaal zelf komt gelijk goed op gang. Je komt gelijk recht in de wereld van Brenda terecht, namelijk op het stuk dat ze het geld al heeft gestolen en aan het vluchten is. Dit vond ik erg fijn en helemaal niet storend. Het was hierom gelijk boeiend en interessant en het onderscheidde zich van de rest van de boeken die ik heb gelezen. Het enige minpuntje was wel dat ik het in een keer heel veel drama vond, en dat bleef de rest van het boek ook doorgaan. Het was voor mij soms niet te veel en sommige dingen gingen net te makkelijk. Maar dit is dan ook een verhaal waar je niet te veel over na moet denken. Als ik kijk naar de kern is die heel sterk, er gebeurd van alles en het is geen moment saai. Het einde vond ik tegenvallen, want ze is gevlucht, en zo opeens is het afgelopen had ik het idee. Maar ondanks dat kleine minpuntje zat het verhaal goed in elkaar en had je als lezer zeker geen saaie momenten in dit boek. 

Waardering 
Ondanks de kleine minpuntjes in het boek, wat helemaal niet erg is en zeker niet voor een debuut geef ik het * 4 van de 5 sterren * Dit boek kan ik zeker iedereen aanraden die van veel drama houdt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten