Zoeken in deze blog

zaterdag 9 oktober 2021

Recensie // Peter en Pan, hoe Peter Pan werd

 Peter en Pan 

Hoe ver zou jij gaan voor je kind? Voor James Barrie en zijn bemanning was het antwoord op die vraag simpel: Zo ver als nodig is. Volg hen op hun zoektocht die hen van Engeland naar een nooitgedachtland brengt, waar ze het moeten opnemen tegen inboorlingen, zeemeerminnen en goden uit lang vervlogen tijden. Trotseer deze gevaren samen met hen en ontdek voor eens en altijd hoe Peter Pan werd.

Als ik naar de cover kijk wordt ik gelijk geïntrigeerd. Ik begin me namelijk gelijk af te vragen wat deze afbeelding met peter pan te maken heeft. En dat is meteen iets wat je moet weten, dit verhaal vertelt het verhaal over hoe Peter Pan werd en is dus niet het verhaal zoals wij dat kennen. 

De inleiding is gelijk pakkend. Er gebeurd iets waardoor je nieuwsgierigheid gewekt wordt. Ook maken we al vrij snel kennis met Pan. Dit alles zorgt ervoor dat je makkelijk het verhaal wordt ingetrokken. De kern zelf ging hier en daar wat langzaam, maar wel essentieel voor het verloop van het verhaal. Het einde zelf is er een met een twist, die zorgde dat het verhaal precies anders gaat dan dat jij dat dacht. 

Als je naar de personages gaat kijken kom je het meeste in aanraking met Peter zijn vader, James. Hij is namelijk de kapitein van het schip waarop ze Pan volgen. Het is een vader waarbij je merkt dat hij alles voor zijn kind overheeft. Wel heeft hij soms rare trekjes die mij af en toe irriteerden maar die later wel duidelijk werden. Smee is iemand die we in het boek ook tegenkomen. Een personage dat we allemaal uit peter pan kennen maar hij wordt hier toch anders neergezet. Je krijgt meer achtergrond informatie waardoor er al gelijk meer duidelijk word waarom zijn personage zich zo gedraagt. 

De schrijfstijl is redelijk makkelijk te lezen. Hier en daar zitten er soms zinnen en woorden bij die iets ouder lijken dan andere boeken. Er wordt net een andere zinsopbouw gebruikt dan dat je gewend kan zijn. Maar buiten dat om merk je dat Dimitri echt aandacht heeft besteed aan hoe het verhaal eruit kwam te zien, welke personages daar bij pasten en wat voor soort wereld hierin kon. Dit zorgde ervoor dat alles heel samenhangend is.

Ik kan niet anders dan het boek 5 sterren geven. Ik heb genoten van de magie hierin en ook het verhaal zit goed in elkaar. Tel daar goede plottwist bij op en je hebt een super gaaf boek!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten